Informasjon om utstyr til ileostomi

En ileostomi konstrueres ved at tynntarmen legges ut gjennom bukveggen, og i de fleste tilfeller fjernes hele tykktarmen. Det kan være forskjellige årsaker til at en ileostomi er nødvendig. Ofte har tarmsykdommer som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt skylden, men kreft og familiær adenomatøs polyposis kan også ligge til grunn for en ileostomi.

Mange spørsmål kan oppstå når ileostomi blir en del av livet ditt, enten ileostomien er midlertidig eller permanent. Noen tenker mye på hvordan ileostomien lages – andres tanker går på hvordan det kommer til å fungere når man skal kvitte seg med avføring. Spørsmål angående pleie av og utstyr til ileostomien er også typiske. Nedenfor kan du lese mer om akkurat ileostomipleie og -utstyr, så du får det så bra som mulig med din nye følgesvenn.

Slik tar du vare på din stomi når du skal skifte stomipose

Nedenfor finner du mange gode råd til hvordan du best mulig går frem når du skal skifte din stomipose. Husk at det som fungerer for andre, kanskje ikke fungerer for deg – og omvendt. Prøv deg derfor frem, og finn de metodene som passer best for deg.

  • Vask huden rundt og opp til stomien med vann, eventuelt en uparfymert såpe med lav pH-verdi.
  • Har du brukt såpe, må du skylle grundig med vann, så du fjerner alle såperester.
  • Har du tid og overskudd, la gjerne huden lufttørke – det er nemlig godt for huden av og til.
  • Er tiden knapp, tørk huden godt med en myk kompress, men ikke skrubb. Skulle stomien blø litt, er dette helt normalt.
  • Sett på nytt stomiutstyr på ren og tørr hud.
  • Skulle huden rundt stomien være rød eller tørr, kan du smøre med spesielle kremer i området.

Ulike typer utstyr til din ileostomi

Det finnes forskjellig stomiutstyr på markedet, som er tilpasset ulike kroppsformer. Vær derfor oppmerksom på hvordan området rundt stomien ser ut når du velger hudplate – platen som sitter på huden rundt stomien hvor stomiposen festes.

Hvis området rundt stomien din er jevnt, er en flat hudplate sannsynligvis det riktige for deg. Ligger stomien din derimot i en fordypning, eller er stomien kort, kan det hende du trenger en konveks hudplate. Omvendt er en konkav/stjerneformet hudplate muligens best for deg hvis stomien ligger på et området som buler utover, eller hvis du har et brokk.

Det finnes også forskjellige størrelser når det kommer til stomiposer. Skal du f.eks. ut, hvor du ønsker at stomien skal være litt diskret, er en mindre pose en god løsning. Vil du derimot unngå å måtte opp og tømme stomiposen om natten, er en større pose med større volum, også kalt en nattpose, sannsynligvis noe for deg.

Annet utstyr som er godt å ha tilgjengelig

I tillegg til stomiposen og hudplaten, som er essensielt når du har en stomi, finnes det andre produkter som også er gode å for hånden. Det gjelder f.eks. barrierefilm, som sprayes på huden og reduserer hudproblemer forårsaket av stomiinnhold.

Elastisk tape er også et produkt mange med stomi setter pris på. Flere uttrykker bekymring for at hudplaten løsner, men med elastisk tape kan du holde hudplaten din sikkert på plass og fortsatt ha bevegelsesfrihet.

Hvilket utstyr skal jeg bruke til min ileostomi?

Når du skal velge utstyr til din stomi er det viktig at du velger utstyr som du kan håndtere, og som du føler deg komfortabel med. Etter operasjonen vil sykepleiere introdusere deg for hvilket utstyr du skal bruke samt hvordan du skal bruke det. Husk alltid å spørre hvis det er noe du lurer på – det finnes ingen dumme spørsmål.

Det kan imidlertid være vanskelig å vurdere hvilket utstyr som passer best for deg. Er du medlem av Coloplast Care, kan du derfor alltid kontakte Coloplasts sykepleiere, som tilbyr profesjonell produktveiledning i Coloplasts produkter. Gjennom Coloplast Care kan du også motta gratis vareprøver, slik at du kan prøve deg frem og finne akkurat det utstyret som passer for deg og dine behov.